Seuraava ralli:
25.5. SM Riihimäki Ralli

Rallin Suomen Juniorimestaruussarja 2017 starttaa Hankasalmelta 28.1.

Rallin Suomen Juniormestaruussarjan ensimmäinen osakilpailu, 4. Revontuliralli kilpaillaan Hankasalmen maisemissa tammikuun lopulla 28.1.

Sarjassa kilpaillaan aikaisempien kausien tapaan viisi osakilpailua, joista kaksi talvikaudella ja loput kolme kesäkaudella. Osakilpailujen jakautumiseen vaikuttaa ennen kaikkea kilpailijoiden kustannukset, jotka talviralleissa ennen kaikkea renkaista johtuen ovat korkeammat, sekä talvikauden verrattain lyhyt kesto. Sarjan loppupisteisiin huomioidaan kuljettajilta neljän parhaan osakilpailun pisteet.

Sarjan osakilpailut kaudella 2017

 

28.1.2017                    4. Revontuliralli                             Hankasalmi

11.2.2017                    Kemi Ralli                                    Kemi

27.5.2017                    Kaasujalka Ralli                             Raisio

19.8.2017                    Koillis-Savo ralli                            Kaavi

23.9.2017                    Riihivuori-Ralli                              Muurame

 Sarja on tarkoitettu kaikille AKK-Motorsport ry:n A- tai B-juniorilisenssin omaaville kuljettajille, ilman ikärajoitusta.

Sarjassa kilpaillaan mestaruudesta viidessä eri luokassa, näin ollen luokkapisteet jaetaan luokittaisen menestyksen pohjalta. Luokat on jaettu autojen eri tekniikkasääntöjen mukaisesti alkaen käytännössä vakio-autopohjaisista V1600-autoista ja päätyen nelivetoisiin turbo-ahdettuihin autoihin. Neliveto-autoilla kilpailtaessa, kuljettajalla tulee olla A-junioriluokan lisenssi.

Kausi 2016 osoitti osaltaan pistelaskun toimivuuden sillä, että aivan kauden loppuun asti mahdollisuus mestaruuteen oli useamman luokan kuljettajilla. Toki pientä kyseenalaistusta sarjan pistelaskua kohtaan on esitetty sillä, että mestaruudesta taistelevat kuljettajat eivät kohtaa ”tasavertaisella kilpailukalustolla” kauden aikana, mutta voittaakseen mestaruuden, kuljettajan pitää osoittaa selkeästi nopeutensa omassa luokassaan. Lisäksi pistelaskussa huomioidaan luokan osallistujamäärä, joten ilmaiseksi pisteet eivät sarjassa irtoa.

Maltilliset muutokset kaudelle 2017

Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan sääntöihin tehtiin edellinen suuri ”remontti” kaudelle 2015. Tällöin sarjasta poistettiin kuljettajien ikäraja, sekä lisättiin kilpailuluokkia.

Kuten urheilussa yleensä, myös rallissa mahdollisten sääntömuutosten vaikutus konkretisoituu aina hieman viiveellä, ja näin myös tässä tapauksessa.

Kaudesta 2015 alkaen sarjan kilpailijamäärä on ollut koko ajan tasaisessa kasvussa, joka osaltaan kertoo sen että sarjalle on tilausta kilpailijoiden keskuudessa ja sarjasäännöt on isossa kuvassa onnistunut kokonaisuus. Näin ollen myös muutostarpeet ovat olleet kaudelle 2017 varsin pieniä.

Merkittävimmät muutokset kauden 2017 sarjasääntöihin ovat seuraavat: 

-       Talvikauden rengasrajoitus on uusien sääntöjen mukaan 8 rengasta/kilpailija kahdessa osakilpailussa.

-       Kesäkaudella on käytössä 12 rengasta/kilpailija kolmessa osakilpailussa

-       Lähtöjärjestys on kiertävä osakilpailuittain

-       AKK-Motorsport ry tarjoaa yhteistyössä AKK Sports Oy:n kanssa sarjan voittajalle ilmaisen ilmoittautumisen Ralli SM-sarjaan kaudelle 2018. Palkinnon arvo kauden 2017 sarjasääntöjen mukaisesti on 850 euroa

Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan lisäksi samoissa osakilpailuissa kilpaillaan myös Nuorten ja Naisten Cup-mestaruuksista sekä Rally Trophy-mestaruudesta. Nuorten luokkaan voi osallistua 15-17 vuotiaat kuljettajat, sen vuoden alusta jolloin kuljettaja täyttää 15-vuotta. Tässä luokassa kilpaillaan ainoastaan V1600-luokan autoilla. Naisten Cup-mestaruudesta voivat kilpailla kaikki naispuoliset 1-ohjaajat, jotka ajavat 2-vetoisilla rallin sääntöjen mukaisilla autoilla.

Rally Trophy-sarjassa kilpaillaan V1600-luokan sekä A, N ja FIN-R sääntöjen mukaisilla alle 1400 kuutoisilla autoilla. Sarjapisteistä voi kilpailla yleisen luokan lisenssin sekä A- ja B-juniorilisenssin omaavat kuljettajat. Juniorit ajavat omissa vastaavissa RSJM-luokissaan ja Yleisen luokan kuljettajat omissa luokissaan. Pisteet sarjassa jaetaan näiden lukkien yhdistettyjen tulosten perusteella.

Lisätiedot: Lajipäällikkö Henrik Frank, etunimi.sukunimi@autourheilu.fi, 040 534 9977

05.01.2017