Seuraava ralli:
30.-31.8. SM Oili Jalonen ralli, Laitila

Harri Rutaselle Kemi Ralli oli pettymys

Vasta neljänteen ralliinsa Kemissä osallistuneen, 22-vuotiaan Harri Rutasen kilpailu ei aivan käsikirjoituksen mukaan mennyt. Hankasalmella ajetun sarjan ensimmäisen osakilpailun jälkeen odotukset olivat luonnollisesti korkealla, sillä Revontuli-rallissa jo nähtiin, että vauhti riittää.

Hyvin vauhti näytti riittävän myös Kemissä, kun ensimmäisellä erikoiskokeella Rutanen oli toinen häviten luokkapohjille 2,3 sekuntia ja toisella vauhti parani entisestään. Rutanen oli kakkosella luokkansa nopein peräti kahdeksan sekunnin erolla Teemu Kuusiseen. Kahdeksan erikoiskokeen kisassa Rutanen oli kahden pätkän jälkeen luokkansa johdossa.

Kolmas, noin seitsemän kilometrin mittainen erikoiskoe pilasi Rutasen kisan ensin. Pitkän suoran päässä nyppylän ylityksestä mutka tuli ”silmille” ja autokunta löysi itsensä vastapenkasta.
”Vauhtia oli siihen ihan liikaa. Auto jäi keulasta kiinni. Siinä meni nelisen minuuttia ennen kuin pääsimme lumihangesta irti”, selvitti Rutanen, joka putosi tuloksissa 12:nneksi.

Suistuminen ei liene Rutasen vauhtiin vaikuttanut, sillä neljännellä erikoiskokeella saarijärveläiselle kirjattiin jälleen luokan pohja-aika. Tiukkaa vääntöä paremmuudesta oli, sillä toiseksi nopein Ville Leinonen hävisi 0,2 sekuntia. Luokkajohdossa 13,8 sekunnilla ennen Aleksi Korhosta ollut Teemu Kuusinen oli Rutasta 4,3 sekuntia hitaampi.

Kemi Rallissa ajettiin neljä erikoiskoetta kahteen kertaan. Kilometrejä kertyi noin 63. Tauolla yli neljä minuuttia kärjestä jäänyt Rutanen lienee tutkaillut tilannettaan tarkemmin, sillä vauhti hieman hiipui. Viitosella Rutanen oli kuudes ja kuutosella neljäs, kummallakin pätkällä eroa pohjiin oli noin 10 sekuntia.

Liekö Rutasella myös keskittyminen tämän myötä hieman herpaantunut, kun seitsemänneltä erikoiskokeelta ei tullut enää maaliin asti.
”Sattui semmoinen lievä suistuminen. Paikalla ei ollut yhtään katselijoitakaan. Yritettiin kaksistaan punnertaa autoa irti penkasta. Hyvin siitä kaikki pääsivät ohitse, paitsi yksi, joka osui suoraan meidän Starletin perään. Saapa nähdä, ehditäänkö seuraavaan kisaan edes saada autoa kuntoon”, harmitteli Rutanen, joka myönsi, että pahimmat pettymyksen tunteet olivat kuitenkin purkautuneet jo kolmosen ulosajossa.

”Nyt pitäisi vain saada kaikki pikkuvirheet karsittua ajosta pois. Vauhti näyttää riittävän, mutta tavoitteena ollut luokkavoitto jäi nyt haaveeksi.”

RSJM3-luokan voitti Aleksi Korhonen, Teemu Kuusinen oli toinen ja Simo Muhonen kolmas.

teksti: Kikka Kuosmanen
kuva: Pekka Mäkinen

15.02.2017