Seuraava ralli:
7.-8.2.2020 SM Vaakuna-Ralli, Mikkeli

Naisten Cupissa dramatiikkaa kisan loppumetreillä

Seinäjoella asuva Sanna-Kaisa Tiilikka on tänä vuonna hallinnut naisten luokkaa. Harmittavasti luokassa oli ennen Kaasujalka Rallia vain kaksi kuljettajaa. Sanna-Kaisan lisäksi Mia Lainpelto nähtiin Hankasalmella, mutta Kemissä Tiilikka sai ajaa yksin. Sarjan kolmanteen osakisaan osallistui ilahduttavasti vielä Anjalankosken UA:ta edustava Jenna Tyllinenkin.

Sanna-Kaisa on napannut helposti kaksi ensimmäistä luokkavoittoaan. Kolmas näytti olevan tulossa samaan tyyliin kuin aiemmin. Selkeä johto heti ensimmäisestä erikoiskokeesta, toiset jäivät noin 1–2 sekuntia kilometrillä pätkästä riippuen.

Tyllinen ja Lainpelto saivat keskenään loistavan kilpailun aikaan. Tyllinen yllätti heti kahdella ensimmäisellä erikoiskokeella oltuaan muutaman sekunnin nopeampi kuin Lainpelto. Tyllinen hävisi Lainpellolle kolmannella pätkällä 0,1 sekuntia, mutta neljännellä jo kymmenisen sekuntia. Tauolla Tiilikka johti reilulla minuutilla, Lainpelto oli viitisen sekuntia Tyllisen edellä toisena.

Sama tahti jatkui rallissa tauon jälkeenkin. Tiilikka meni menojaan, Lainpelto piti hyvin kakkospaikkansa ja Tyllinen oli kolmas.

Viimeisellä erikoiskokeella sitten tilanne muuttui. Tiilikka hävisi Lainpellon pohja-ajalle yli puoliminuuttia, mikä ei kuitenkaan uhannut Sanna-Kaisan johtoasemaa. Marginaalia oli vielä 19,6 sekuntia.
”Harmittaa oma moka”, tunnusti Sanna-Kaisa sunnuntaina kisan jälkeen työpäivän lomassa.
”Vikan pätkän puolivälin paikkeilla oikea-vasen-mutkayhdistelmässä vedin oikeassa liian sisältä ja osuttiin johonkin. Rengas ja vanne hajosivat, mutta linkutettiin kuitenkin pätkän maaliin.”

Vielä olisi ajettava viimeinen siirtymä maaliin kilpailukeskukseen, mutta tällä kertaa se jäi haaveeksi.
”Ei ollut varapyörää mukana, vaikka sitä vähän etukäteen pähkäiltiin. Viimeisen siirtymän puolivälissä oli luovutettava. Aika paljon taisi etupäästä mennä nyt rikki, monta ärräpäätä siinä kyllä pääsi”, kertoi sosionomiksi opiskeleva ja samaan lastensuojelussa työskentelevä Sanna-Kaisa.

Sanna-Kaisa kertoi ennen kisaa, että vähäisestä naisten osanottajamäärästä huolimatta hän ajaa kisaa ihan tosissaan. Mitään varmoja SM-pisteitä ei kisoissa olla keräämässä.
”Mielenkiinnosta seurailen miesten luokan 4 aikoja, kiva nähdä, miten heidän joukossaan pärjäisin. SM-sarjalaiset menevät kyllä tosi kovaa, mutta kansallisissa kisoissa olen ihan mukavia tuloksia ajanut miestenkin joukossa. Se on hyvä tapa oppia aina lisää.”

Sanna-Kaisa saakin veljiltään; kartturina hänellä olevalta Jussi-Pekalta ja Jari-Pekalta hyviä vinkkejä ja apuja auton säätämisessä. Koko Tiilikoiden perhe näyttää elävän yhdessä mukana jokaisen sisaruksen rallitouhuissa.

Keskeytyksestä huolimatta Sanna-Kaisa pitää pistetaulukossa ykköspaikan, kolmen pisteen erolla.

teksti ja kuva: Kikka Kuosmanen

28.05.2017