Seuraava ralli:
7.-8.2.2020 SM Vaakuna-Ralli, Mikkeli

Henri Hokkala nousi pistejohtoon Kaavissa

Kaavin ympäristössä tänään ajettu Koillis-Savo Ralli oli juuri niin arvaamaton kilpailu kuin etukäteen hieman ennustettiinkin. Tiedossa oli, että savolaiset, vauhdikkaat soratiet voivat olla niihin tottumattomille hankalia. Moni koko sarjan ajan luokkien kärjessä ajaneet joutuivat keskeyttäneiden listalle.

Pistetaulukossa jaetulla neljännellä sijalla ennen Kaavin kisaa ollut Henri Hokkala lähti kahden osakilpailuvoiton jälkeen hakemaan voittoa niin täältä kuin vielä viimeisestäkin kisasta Muuramessa syyskuun lopulla. Voitoilla viimevuotisen hopeamitalin kirkastamiseksi olisi mahdollista. Hokkala aloittikin vahvasti, eikä sortunut virheisiin. Kun pahimmat kanssakilpailijat hävisivät tulosluettelosta yksi kerrallaan, Hokkalan luokkavoitto sekä SM-luokkalaisista nopeimman kuljettajan ”titteli” tuli lähes ylivoimaiseen tyyliin.

”Ei ollut helppo kilpailu, vaikka se voi siltä näyttääkin. Tiesin etukäteen, että täällä on isoja valtionteitä, mutta se yllätti, että oli ihan mahdottoman liukasta alkulenkillä”, kertasi Hokkala maalissa.
”Vaihdoin tauolla alle toiset renkaat ja päätin, että iskun paikka on kolmannella, lähes 35-kilometrisellä pätkällä. Se onnistuikin hienosti ja loppu ajeltiinkin sitten varman päälle.”

Jyväskyläläistynyt Henri Hokkala lähti kauteen tavoitteenaan junioreiden suomenmestaruus. Ensimmäisen osakilpailun voitto tammikuussa Hankasalmella antoi hyvät lähtökohdat kauteen, mutta heti seuraava kisa Kemissä ei kasvattanut lainkaan pistesaldoa. Kun sarja siirtyi toukokuussa soralle, Hokkala nappasi jälleen luokkavoiton ja mahdollisuudet suomenmestaruuteen vahvistuivat.
”Kun neljä kisaa viidestä lasketaan, neljä luokkavoittoa riittää meille”, pohti Hokkala ennen Kaavin kisaa.

Hokkala nousi pistejohtoon neljän pisteen turvin ennen Riku Rantasaloa, jolla on kuitenkin pisteet jo neljästä kisasta. Mikäli Rantasalo voittaa luokkansa viimeisessäkin osakisassa, hänen loppupisteistään vähennetään kahdeksan pistettä. Tässä vaiheessa Hokkala on siis jälleen lähempänä mestaruutta.
”Oli kyllä hienoa ajaa tällaisia kovavauhtisia teitä, kun kovinkaan usein ei näistä pääse nauttimaan. Muuramessa sitten on tarkoitus pistää sinetti mestaruudelle.”

Pistetaulukon kärjessä kävi puhuri

Pistejohdossa Kaaviin tuli suonenjokelainen Aleksi Korhonen, mutta hän keskeytti ja jäi pisteittä. Mahdollisuuksia mitaleille toki vielä on, mutta mestaruuteen tarvitaan muille roppakaupalla epäonnea. Korhosen keskeytyksen syyksi kilpailukeskuksessa kerrottiin tukivarren pettäminen. Tuomo Vanhala oli pistetaulukon kakkonen ennen Kaavia. Vanhala keskeytti viimeisellä erikoiskokeella ulosajoon ja jäi ilman pisteitä. Samoin kävi pistetaulukon kolmantena olleelle Joonas Lehtolalle, tosin keskeytyksen syy oli tekninen vika.
”Kolme kilometriä ennen maalia 35-kilometrisellä meiltä meni vetoakseli poikki. Nilkutettiin maaliin, mutta sitten vielä moottori kävi liian kuumana ja meidänkin oli pakko keskeyttää”, kertasi Lehtola.

Pistetaulukon kymmenen kärjestä keskeytti vielä Tomi Hämäläinen moottorin käyntihäiriöiden vuoksi sekä Toni Huttunen, jonka epäonni oli ensin tukivarren pettäminen ja sitten vielä kanssakilpailijan osuminen auton peräpäähän. Myös Kristian Kärpänen keskeytti tekniseen vikaan viimeistä edellisellä erikoiskokeella.

Muut luokat ja voittajat

Nuorten luokkaa hallitsi järjestävän seuran, mutta Kuopiossa asuva Tommi Hallman, joka ajoi kuudesta erikoiskokeelle neljästä pohja-ajan. Kun muiden keskinäiset erot olivat vain muutaman sekunnin, Hallman voitti kakkoseksi sijoittuneen Juho Koski-Lammin 19,4 sekunnilla.
”En ole tietenkään mitään teitä pystynyt ajamaan, kun ei mulla ole ajokorttiakaan. Ihan ensimmäistä kertaa näillä teillä kurvailin”, paljasti Hallman.

Nuorten luokan tulokset jäivät kuitenkin vielä ehdollisiksi, sillä myös Hallmanin auto joutui jälkitarkastukseen.
”Tässä vaiheessa asian selvittelyyn ei ollut riittävästi dokumentteja, asia selvinnee ensi viikon aikana.”

Naisten Cupissa Sanna-Kaisa Tiilikka jatkoi vahvaa ajamistaan ja voitti kakkoseksi sijoittuneen Mia Lainpellon kahdella minuutilla. Kolmas lähtijä, Päivi Malinen, joutui keskeyttämään. Kilpailun jälkeen kuitenkin Lainpellon suoritus hylättiin, sillä renkaiden merkinnöissä oli epäselvyyksiä.

Luokkavoittajat: luokka 1 Tommi Mäkinen ESRC, lk 2 Riku Rantasalo RaisionUA, lk 3 Teemu Kuusinen AL Tikkakoski, lk 4 Henri Hokkala AL Tikkakoski, lk 5 Juha Vinni Joensuun UA, lk 7 Antti Vartiainen Nilsiän UA, lk 8 Jani Laaksonen Mäntsälän MK ja naiset Sanna-Kaisa Tiilikka Etelä-Pohjanmaan UA.

Pistetaulukon Top5 osakisan 5/6 jälkeen:
1) Henri Hokkala AL Tikkakoski 63 pistettä; 2) Riku Rantasalo Raision UA 59; 3) Aleksi Korhonen Suonenjoen UA 57; 4) Teemu Kuusinen AL Tikkakoski 54; 5) Tuomo Vanhala Hyvinkään UA 53 pistettä

teksti: Kikka Kuosmanen, kuva: Pekka Mäkinen

19.08.2017