Seuraava ralli:
7.-8.2.2020 SM Vaakuna-Ralli, Mikkeli

Nuorten luokassa loistavaa venymistä

Nuorten kuljettajien, iältään 14–17-vuotiaiden ajokortittomien luokassa nähtiin Koillis-Savo Rallin vaativilla ja vauhdikkailla erikoiskokeilla muutamia tosihuimia suorituksia. EK-aikojen perusteella voittajaksi kirjattiin Kuopiossa asuva, mutta järjestävää seuraa edustava Tommi Hallman. Jälkikatsastuksessa kuitenkin Hallmanin auton moottorin imusarja sinetöitiin ja tulokset julkaistiin ehdollisina.
”Asiaa ei pystytty paikan päällä selvittämään, joten eiköhän ensi viikolla tiedetä lisää”, selvitti Hallman päivän päätteeksi.

Tommi Hallmanin vauhti Kaavissa taisi tulla monelle yllätyksenä, sillä pistetaulukossa ennen Kaavin kisaa Hallman oli vasta yhdeksäs. Pisteitä oli aiemmin kertynyt vain toukokuisesta Auran kisasta kuudella. Ensimmäisestä erikoiskokeesta lähtien Hallmanin nimi oli ykkösenä. Vaikka tuloksissa Hallmanin voittomarginaali oli selkeästi suurempi kuin muiden keskinäiset erot, ei Hallman helpolla päässyt kisan aikana. Heti ykkösellä noin kuuden kilometrin pätkällä pistetaulukon kolmonen, tamperelainen Aleksi Röyhkiö hävisi kuopiolaiselle vain 0.00,5 sekuntia. Laihialainen Walle Pajuoja hävisi täsmälleen saman verran Röyhkiölle. Neljänneksi ajanut Niko Kalmi hävisikin sitten jo 2,9 sekuntia.

Tutut kärkinimet; Roni Kauppi, Arttu Lähdeniemi ja Juho Koski-Lammi kokivat tässä vaiheessa jo useiden sekuntien tappiot.

Kakkoserikoiskokeelta Röyhkiö ei sitten enää maaliin tullut. Keskeytyksen syyksi ilmoitettiin tekninen vika. Kakkonen oli lähes 10-kilometrinen. Hallman ajoi jälleen pohjat, nyt tulosluettelo alkoi näyttää jo tutummalta. Koski-Lammi jäi 1,9 sekuntia, Kauppi, Lähdeniemi ja Pajuoja reilut seitsemän sekuntia.

Hallman oli nopein myös kolmosella, jolla mittaa oli ruhtinaalliset 34,14 km. Tiukkaa oli täälläkin. Nyt oli pistetaulukossa kuudentena olleen Ajari Piirosen (kuvassa) vuoro säväyttää vauhdillaan. Piironen sai isältään Jari Uimoselta kannustusta ajamisesta nauttimiseen ja luvan antaa mennä minkä pääsee. Kellot pysähtyivätkin huippuaikaan, kun ero Hallmanin pohja-aikaan oli vain 0.00,4 sekuntia. Samoin Lähdeniemi onnistui upeasti, eroa Piiroseen jäi vain 0.00,9 sekuntia.

Pätkäajat olivat kuitenkin menneet sen verran ristiin, että Hallmanin johto oli kolmen pätkän jälkeen jo 14,8 sekuntia ennen Lähdeniemeä.
”Aamu lähti vähän heikosti käyntiin, mutta sitten saatiin rytmistä kiinni. Kakkonen tuli jo kivasti, mutta kolmonen tuli tosi hyvin”, kertasi Lähdeniemi.
”Oli vähän varovaista, kun oli niin isoa tietä, ei oikein arvannut mennä täysillä joka paikkaan.”

Piironen oli nyt päässyt vauhtiin ja mies täräyttikin sitten pohjat neloselle, 6,5 kilometrin pätkälle. Tiukkaa oli jälleen kärjessä. Koski-Lammi ja Hallman ajoivat täsmälleen saman ajan, Piirosen pohja-aikaan jäi jälleen vain 0.00,1 sekuntia eroa. Lähdeniemi jäi pohjista 0.00,6. On se nykyään hienoa, kun ajat otetaan sadasosien tarkkuudella.
”Pikkuisen jopa yli odotusten lähti sujumaan. Kakkosella vähän ryvettiin, kun tuli tiukka paikka. Siinä auto sammui, kun ei löytynyt siihen vetoja enempää. Pariinkiin kertaan piti startata, siinä vähän menetettiin aikaa. Olen ehdottomasti tähän kisaan oikein tyytyväinen”, paljasti Piironen.

Viitonen kirjattiin jälleen Hallmanille. Tällä kertaa kakkoseksi ylsi Roni Kauppi, joka hävisi 3,5 sekuntia. Walle Pajuoja oli kolmas, ero kärkeen 4,6 sekuntia. Pituutta viitosella oli lähes yhdeksän kilometriä. Kun lähdettiin viimeiselle pätkälle Hallman johti 22 sekunnilla ennen Lähdeniemeä. Juho Koski-Lammi oli kolmantena 2,8 sekunnin päässä Lähdeniemestä. Ajari Piironen neljäs, ero Koski-Lammiin oli 2,4 sekuntia.

Viimeinen pätkä oli vajaat 15 kilometriä. Roni Kauppi intoutui kovimpaan vauhtiin, Walle Pajuoja jäi 0.00,1 sekunnin päähän. Koski-Lammi otti kovan loppuspurtin ja nousi kakkoseksi ohi Lähdeniemen oltuaan pätkällä kolmas, sekunnin päässä pohjista. Piironen oli neljäs ennen Lähdeniemeä ja Hallmania, joka jäi pohja-ajasta 6,4 sekuntia.

Hallman siis voitti, kovasti ralliveljesparvesta nuorin Juho Koski-Lammi oli kakkonen 19,4 sekunnin erolla.
”Kisa alkoi vähän tunnustellessa, muuten aika vaihtelevasti, osa meni hyvin. Ehkä oli tällä kertaa vähän liikakin vauhdikasta, kun sai mennä niin kauan kaasu pohjassa. Ihan hieno reitti oli”, totesi Koski-Lammin kisan päätteeksi.

Lähdeniemi, Piironen, Kauppi ja Pajuoja nappasivat seuraavat sijat. Tulokset jäivät siis ehdollisiksi. Palkinnot toki Kaavin koulukeskuksessa jaettiin, mutta mikäli muutoksia tulee, palkinnot saatettaneen sitten lopulta oikeisiin osoitteisiin.

20.08.2017