Seuraava ralli:
7.-8.2.2020 SM Vaakuna-Ralli, Mikkeli

Mestaruussarjan mitalistit ennakoitavissa - tai ei

Rallin Suomen juniorimestaruussarjan 2017 viimeinen osakilpailu ajetaan syyskuun 23. päivänä Muuramessa Riihivuori Rallin merkeissä. Jyväskylän UA isännöi sarjan viidennettä osakisaa, jossa tuttuun tapaan sarjansa päättävät myös Nuorten Cupin, Naisten Cupin sekä Rally Trophyn kilpailijat.

Etukäteen on aina mielenkiintoista yrittää päätellä lopputulosta. Paperilla kaikki onkin helppoa. Ralli on kuitenkin ajettava ensin, ja vasta sen jälkeen nähdään, keille mitalit kauden päätteeksi kaulaan ripustetaan. Lähtötilanne sarjan päätöskisaan on selkeä. Menikö lopulta kaikki kuten ennakoitiin, se nähdään lauantai-iltana Muuramen Riihivuoren Hiihtokeskuksessa.

Vahvimmin suomenmestaruudessa ennen Muuramen kisaa näyttäisi olevan kiinni Autoliitto Tikkakoskea edustava Henri Hokkala. Pisteitä Hokkalalle on toistaiseksi kertynyt kolmesta luokkavoitosta, vain Kemin osakisassa mies jäi pisteittä. Hokkala kilpailee luokassa, jossa osanottajia on runsaasti ja luokkavoittajalle kirjataan lisäpisteitä peräti kuusi. Kokonaissaldo Hokkalalla on nyt 63, ja hän saa Muuramesta laskea kaikki pisteet hyväkseen.

Kakkosena on Raision UA:n Riku Rantasalo, joka myös on voittanut luokkansa kolmesti ja ollut kerran neljäs. Rantasalon luokassa on ollut jatkuvasti muita vähemmän osanottajia, mutta tällä kertaa lisäpisteitä voitosta näyttäisi olevan tulossa kolme. Rantasalon kokonaissaldo on 59, vain neljä pistettä Hokkalaa vähemmän. Mikäli Rantasalo luokkansa jälleen Muuramessa voittaa, kasvaa hänen saldonsa vain osittain, sillä ensimmäisen osakisan neljännen sijan tuomat kahdeksan pistettä pudotetaan pois. Mitaleille yltäminen vaatisi kanssakilpailijoiden epäonnistumista.

Hankala on tilanne kolmantena olevalla Aleksi Korhosellakin, jolla on myös kolme luokkavoittoa. Edellisestä osakisasta ei pisteitä herunut keskeytyksen vuoksi. Muuramessa näyttäisi lisäpisteitä luokkavoitosta olevan tarjolla vain kaksi. Korhosella on pisteitä 57, eli kuusi vähemmän kuin Hokkalalla. Tähän päivään asti jännitettiin, hankkiiko Korhonen alleen osanottajamäärältään isoimman luokan auton alleen taistellakseen suomenmestaruudesta. Näin ei sitten tapahtunut. SM-hopeaan on Korhosella hyvät mahdollisuudet, mutta se vaatii luokkavoiton.

Luokassa 1 ajava Tuomo Vanhala on tarrannut kiinni vähintään SM-pronssimitaliin. Ero Korhoseen ja hopeamitaliin on ennen viimeistä osakisaa kolme pistettä. Vanhala saa luokkavoitosta menestyspisteitä peräti viisi. Jos sekä Vanhala että Korhonen luokkansa voittavat, Vanhala jäänee pisteen erolla SM-pronssille. Mikäli Korhonen törmää ongelmiin, Vanhalalle on hopeakin tarjolla.

Kilpailijat keräävät SM-pisteitä luokittain, voitosta saa 15 ja seuraavista sijoista 12–10–8–6–5 jne. He saavat myös menestyspisteitä luokan lopullisen osallistujamäärän perusteella (6-5-4-3-2-1). Loppupisteisiin kilpailijoille lasketaan neljän parhaan kilpailun tulos.

Muut luokat

Nuorten luokassa viimeiseen osakisaan lähdetään tilanteessa, jossa Roni Kaupilla ja Arttu Lähdeniemellä on saman verran pisteitä, yhteensä 57. Aleksi Röyhkiö on kolmantena 46 pisteellä ja Juho Koski-Lammilla 44. Viidentenä olevalla Tommi Hallmanilla pisteitä on vain 26, joten nuorten cupin mestari löytynee edellä mainitusta kärkinelikosta.

Naisten Cupin mestaruuden on jo varmistanut Sanna-Kaisa Tiilikka, joka on voittanut kolme osakisaa. Mia Lainpelto on toisena 27 pisteellä ja Jenna Tyllinen on yhden kisan ajettuaan saanut pisteitä 12. Pitääkseen paikkansa kakkosena Lainpellon on tultava maaliin.

Rally Trophyn pistetaulukon kolmen kärki on tuttu SM-luokkien puoleltakin. Johdossa on Tommi Mäkinen (lk 1), Tuomo Vanhala (lk 1) on toisena ja Riku Rantasalo (lk 2) kolmantena. Mäkinen on pisteissä hieman muilta karussa. Toisesta sijasta kuudenteen on sen sijaan tiukkaa, sillä erot ovat vain noin pisteen verran.

Riihivuori Rallin kilpailukeskus on Muuramessa Hiihtokeskus Riihivuoressa, Riihivuorentie 313.  Erikoiskokeita ajetaan vain neljä, joilla on yhteispituutta noin 67 km. Koko reitin pituus on 166 km. Ensimmäinen kilpailija lähtee reitille klo 12.01 ja maaliin kilpailijoita odotellaan noin klo 17:n paikkeilla. Huoltotauko alkaa noin klo 14.

teksti: Kikka Kuosmanen, kuva: Pekka Mäkinen

13.09.2017