Seuraava ralli:
7.-8.2.2020 SM Vaakuna-Ralli, Mikkeli

Tekninen vika jätti Simo Muhosen kolmanneksi Laitilassa ajetussa Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan neljännessä osakilpailussa - Nousi silti sarjatilanteessa mitalisijoitukselle

Jyväskyläläinen Simo Muhonen ja hänen laukaalainen kartanlukija Jani Laitinen saavuttivat kilpailukauden neljännen palkintokorokesijoituksen Länsi-Suomen Laitilan ympäristössä ajetussa vuoden 2018 Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan neljännessä osakilpailussa.
 
Huolimatta Citroën C2 R2 ralliautonsa teknisestä viasta, kaksikko ajoi kaksi luokkansa nopeinta erikoiskoeaikaa ja toiseksi korkeimpien mestaruuspisteiden turvin nousi sarjatilanteessa kolmannelle sijalle kun ajamatta on vielä Heinolan osakilpailu.
   
Siviilielämän kiireiden myötä testaamatta suoraan kilpailun lähtöviivalle matkannut kaksikko kärsi auton käyntihäiriöistä eikä sen myötä pystynyt vastaamaan luokkavoittoon ajaneen Timi Niinin ja kakkosijan napanneen Anssi Aution vauhtiin. Lisäksi kun siirtymätaipaleella tehdyt huoltotoimenpiteet venyivät muutaman sekunnin liian pitkäksi, määrättiin kaksikolle 10 sekunnin aikasakko kolmannen erikoiskokeen lähdöstä myöhästymisen seurauksena. Toiset 10 sakkosekunttia kaksikko sai neljännen erikoiskokeen varaslähdöstä.
   
Kolmannen erikoiskokeen jälkeisellä huoltotauolla tiimi sai käyntihäiriön korjattua ja sen myötä Muhonen ja Laitinen kellottivat
heti kaksi pohja-aikaa. Silti kilpailukauden kolmas ja ralliuran kuudes peräkkäinen palkintokorokesijoitus oli silti kaksikolle iso pettymys, koska mitalitaistelu olisi ehdottomasti vaatinut luokkavoiton. Koska kuitenkaan nyt luokkavoiton saavuttanut sarjan debytantti Timi Niini ei sarjasääntöjen mukaisesti ollut osallistunut yhteenkään kauden ensimmäiseen kolmeen osakilpailuun, ei hänelle annettu yhtään mestaruuspistettä ja siten Muhoselle myönnettiin toiseksi korkeimmat pisteet. Siltikään ne pisteet eivät paljoa toisen polven autourheilijaa hymyilytä koska kilpailukauden tavoitteet oli asetettu sarjan mitalikamppailuun.
   
- Vaikea on ajaa rallia kun kolmella ensimmäisellä erikoiskokeella auton moottori ei toiminut halutulla tavalla. Lisäksi kun erikoiskokeiden välissä yritimme hieman liian kauan paikallistaa ja korjata vikaa niin myöhästyimme kolmannen pikataipaleen lähdöstä 10 sakkosekunnin arvoisesti. Onneksi huoltotauolla tiimi sai vian korjattua ja saimme kahdella viimeisellä erikoiskokeella noustua palkintokorokeelle ja sen myötä noustua sarjatilanteessa myös kolmannelle sijalle, Muhonen kertoo.
   
- Kieltämättä koskaan aikaisemmin ei palkintokorokesijoitus ole näin paljoa harmittanut, koska tiesimme, että vain voitolla olisimme mukana Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan mitalitaistelussa. Koska lopullisiin pisteisiin jokaiselta kilpailijalta jätetään heikoin tulos viidestä osakilpailusta laskematta niin tosiasiassa olemme kuusi mestaruuspistettä mitalisijoitusta perässä. Siksi harmittaa vietävästi, koska luokkavoitosta olisi tullut kolme mestaruuspistettä enemmän, Muhonen jatkaa.
    
Rallin Suomen Juniorimestaruussarja huipentuu syyskuun neljäntenä lauantaina Heinolassa ajettavassa päätösosakilpailussa, johon startataan jo mestaruuden varmistaneen Juho Koski-Lammen komennossa. Kolmen luokkavoiton ja yhden kakkossijan turvin sekä ennen kaikkea yli 20 erikoiskoepohja-ajan turvin hän on jo karannut tavoittamattomaan johtoasemaan. Sen sijaan hopea ja pronssimitalista tullaan näkemään armotonta kilvanajoa kun himmeimmistä mitaleista tulee Muhosen ja Laitisen lisäksi taistelemaan viisi kilpailijaparia.
    
- Realistisesti ajateltuna tuon tavoitteen saavuttaminen on kieltämättä ison haasteen takana eikä siihen välttämättä riitä edes se, että tekisimme täydellisen suorituksen eli saavuttaisimme luokkavoiton ja ajaisimme pohja-ajat jokaiselle erikoiskokeelle vaan siihen vaaditaan myös kanssakilpailijoidemme epäonnistumista. Siltikin kuluneen kilpailukauden aikana olen ajanut noin 10 pohja-aikaa eli vauhdillisesti olen omaan suoritustasooni ollut tyytyväinen ja siksi varovaisen toiveikkaana tässä nyt seuraavat viikot elämme, Muhonen tuumailee ja jatkaa, - Siltikin iso kiitos jo tässä vaiheessa kilpailukautta kuuluu niin yhteistyökumppaneilleni kuin ennen kaikkea huoltotiimille, joka on pitänyt auton kilpailukykyisenä ja tehokkaasti ratkonut siihen ilmaantuneet ongelmat.
    
Lopputulokset RSJM Oili Jalonen ralli 25.8.2018, Luokka 3, Top-4:
1. Timi Niini & Tomi Niini, Opel Corsa, 34:40,0
2. Anssi Autio & Sakari Lappalainen, Ford Fiesta R2, +19,0sek
3. Simo Muhonen & Jani Laitinen, Citroën C2 R2, +1,00,6sek
4. Markus Vyyryläinen & Atte Kivioja, Opel Corsa, +1,51,2sek
    
Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan EPÄVIRALLINEN 2018 tilanne 4/5 osakilpailua: Top-7:
1. Juho Koski-Lammi, Honda Civic Type R, 78 pistettä
2. Janne Luhtanen, VW Polo, 68 pistettä
3. Simo Muhonen, Citroen C2 R2, 58 pistettä
4. Ilpo Kangastie, Mitsubishi Lancer Evolution IX, 57 pistettä
5. Jaakko Tulla, BMW M3, 55 pistettä
6. Ajari Piironen, Renault Clio 1.6 16V, 54 pistettä
7. Anssi Autio, Ford Fiesta R2, 51 pistettä

Teksti: Jani Kekoni
Kuva: Eero Auvinen

29.08.2018